Blogos žinios „pelėdoms“ – jūs mirsite anksčiau už „vyturius“

Žmonės, kurie save laiko „pelėdomis“, o ne „vyturiais“, mirs anksčiau už pastaruosius – taip teigia žurnalas „Chronobiology International“, kuris nesenai užbaigė ne vienus metus trukusį tyrimą.

Tyrimui atlikti buvo stebima 433,268 suaugę žmonės. Jų buvo paprašyta priskirti save vienai iš keturių kategorijų: „rytinis žmogus„, „labiau rytis žmogus“, „labiau vakarinis žmogus“ arba „vakarinis žmogus“. Kitaip tariant, žmonės turėjo nurodyti kuriuo paros metu jie būna aktyviausi. Kai šis pasirinkimas buvo atliktas, visi tyrimo dalyviai buvo stebimi 6 su puse metų.

Per šiuos metu mirė daugiau nei 10 tūkst. tyrimo dalyvių ir pasirodo, kad didžiausia jų dalis buvo save priskyrę prie vakarinių žmonių. „Tyrimas parodė, kad žmonės, kurie save vadina „pelėdomis“, pasižymi blogesne sveikata – didesne rizika susirgti širdies ligomis bei diabetu.“ – teigė profesorė Kristen Knutson.

Taip pat per tyrimo laikotarpį nustatyta, kad vakarinio tipo žmonės dvigubai dažniau už rytinio tipo atstovus pripažino turintys psichologinių sunkimų. Anot profesorės, bėda yra ne tame, kad vakarais žmogus neturėtų būti aktyvus, bet tame, kad visas pasaulis daugiau ar mažiau yra „rytinio“ tipo, o „pelėdoms“ nori to ar nenori, tenka prie jo taikytis ir tai su laiku ima atsiliepti jų sveikatai.

Kaip tapti „vyturiu“?
Profesorė Knutson pataria išbandyti paprastą metodą – pabandyti eiti miegoti 30 minučių anksčiau nei įprastai. Kai priprasite prie naujo miego laiko, jį paankstinkite dar 30 minučių ir vėl laukiie kol apsiprasite. Taip darykite iki tol, kol jūsų miego ritmas pasikeis į norimą.

Na, o jei to padaryti nepavyksta, profesorė pataria tiesiog labiau susirūpinti savo sveikata – sveikai maitintis, reguliariai sportuoti ir gerai išsimiegoti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.