12 patarimų, kaip mesti rūkyti

Apklausų metu išsiaiškinta, kad viena didžiausių moteris nuo vyrų atgrasanti priklausomybė – vyro rūkymas. Tad kaip atsikratyti šios sveikatą ėdančios priklausomybės? Keletas patarimų jums.

Surask tikslą
Visada lengviau keistis, turint tam svarią priežastį. Tavo tikslu mesti rūkyti gali būti mylimoji, baimė susirgti širdies liga, plaučių vėžiu ar dar kuo nors. Išsirink priežastį, kuri tave gąsdina labiausiai, ir įsikibk jos.

Pasiruošk metimui
Turbūt ne kartą esate girdėjęs frazę: „Viskas! Nuo pirmadienio metu rūkyti!“ Ir turbūt ne kartą esate matęs, kaip po kelių dienų tas žmogus vėl traukia dūmą. Taip yra todėl, kad rūkalius turi priklausomybę nikotinui ir staigiai nutraukus nikotino tiekimą organizmui, smegenys patiria šoką. Pasitarkite su gydytoju, galbūt jis rekomenduos pradžioje naudoti nikotino pleistrą ar kokius nors medikamentus. Arba tiesiog atsisiųskite mobiliąją aplikaciją, kuri padės susitvarkyti su savimi pirmosiomis dienomis.

Apsvarstykite kaip ištversite nikotino stygių
Kaip jau ir minėjome, staigus nikotino trūkumas smegenims gali sukelti šoką – ims skaudėti galvą, pablogės nuotaika, trūks energijos. Tyrimai rodo, kad nikotino kramtoma guma, pleistrai ar pastilės padidina šansus sėkmingai mesti rūkyti.

Apie savo ketinimus pasakyk artimiesiems
Kai nuspręsi mesti rūkyti, pasakyk apie tai draugams, šeimai ir kitiems artimiems žmonėms. Taip tu tapsi įsipareigojęs prieš juos ir turėsi daugiau motyvacijos nepalūžti. Be to, šie žmonės gali padėti ištverti jei pamatys, kad tau kyla noras užsirūkyti.

Pasidaryk pertrauką
Viena dažniausių priežasčių, kodėl žmonės imasi cigaretės – per didelis patiriamas stresas. Tad metęs rūkyti pasidaryk pertrauką nuo visų stresą keliančių objektų. Geriausia būtų, jei nustotum rūkyti prieš pat iškeliaudamas poilsinių atostogų. Jei atostogomis artimiausiu metu nekvepia – susirask hobį, kuris padėtų tau nusiraminti.

Venk alkoholio
Vartojant alkoholį laikytis savo tikslo nerūkyti gali būti itin sunku. Ypač jei alkoholį vartojate su rūkančiais asmenimis. Taip pat pastebėkite kada dažniausiai užsirūkote. Jei įprastai cigaretės imatės po puodelio kavos, pabandykite kavą iškeisti į arbatą. Tiesiog pakeiskite keletą gyvenimo aspektų, kurie jus privesdavo prie rūkymo.

Susitvarkyk namus
Kai jau surūkei paskutinę cigaretę – išmesk visas namuose buvusias pelenines ir žiebtuvėlius. Išsiskalbk drabužius, kurie kvepia rūkalais, išsiurbk kilimus. Namuose naudok automatinį oro gaiviklį, kuris užgožtų nuo rūkymo užsilikusį kvapą. Jei rūkei automobilyje, jį irgi gerai išvalyk.

Bandyk vėl ir vėl
Daugumai žmonių mesti rūkyti iš pirmo karto nepavyksta. Bet nevalia pasiduoti. Geriau išsiaiškink kas tave pastūmėjo prie dar vienos cigaretės ir imk to vengti. Jei jau kartą palūžai, išsikelk tikslą nuo kito mėnesio pirmos dienos mesti vėl.

Daugiau judėk
Aktyvi fizinė veikla padeda mažinti nikotino abstinencijos poveikį. Tad jei kilo noras parūkyti, išeik pasivaikščioti, pasičiupk hantelius arba padaryk keletą pritūpimų.

Valgyk daugiau daržovių ir vaisių
Tik jokiu būdu mesdami rūkyti kartu nepradėkite ir laikytis dietos. Tai jūsų kūnui gali būti per didelis iššūkis ir greičiausiai neilgai trukus palūšite ties abiem tikslais. Tiesiog į savo racioną įtraukite daugiau daržovių, vaisių, pilno grūdo produktų ir lieso proteino.

Apdovanok save
Mesdamas rūkyti ne tik tausoji savo sveiktą, bet ir sutaupai krūvą pinigų. Tad susigalvok ką įsigysi už nuo nepirktų cigarečių sutaupytus pinigus ir kasdien atsidėk po kelis eurus.

Laikas – tavo pusėje
Vos metus rūkyti, jūsų kūnas ima save taisyti. Po 20 minučių nuo paskutinės cigaretės į normalias ribas atsistato tavo širdies ritmas. Po dienos susireguliuoja anglies monoksido kiekis kraujyje. Po 2-3 savaičių ima mažėti tikimybė susirgti širdies liga. Dar po kurio laiko mažėja šansai susirgti plaučių vėžiu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.