Kaip nustoti nuolat vėluoti?

Pasak San Francisko universiteto atlikto tyrimo, 17% žmonių yra chroniški vėluotojai. Kad ir kaip stengtųsi, jiems tiesiog nepavyksta suspėti į senai suplanuotus susitikimus ar spėti laiku užbaigti darbus. Dažnai aplinkiniai mano, kad tokie žmonės tiesiog yra neatsakingi, bet dauguma jų tikrai tai daro ne iš blogos valios. Ir jei jūs esate nuolatinis vėluotojas, štai keli patarimai, kurie galia pakeisti jūsų įpročius.

Atlik tyrimą
Pirmiausia užsirašyk kiekvieną priežastį, kodėl pastaruoju metu kur nors pavėlavai. Ilgainiui pradėsi matyti tarp jų savotišką ryšį ir veiklą, kuri iš tavęs atima suplanuotą laiką.
Sekantis žingsnis – kiekvieną kartą užsirašyk kiek laiko kažkur pavėlavai. Jei visada vėluoji tokį patį laiko kiekį, čia psichologinės problemos. Jei skirtingą – tai tiesiog laiko planavimo įgūdžių stoka.

Susiplanuok laiką
Tolesni žingsniai veikia tik tokiu atveju, jei išsiaiškinai, kad stokoji laiko planavimo įgūdžių. Tiesa, nesmerk dėl to savęs. Dauguma žmonių planuodami darbus jų atlikimo laiką sutrumpina iki 40%, nei realiai vėliau užtrunka tai darydami.
Išeitis – susidėliok rutininių darbų dienotvarkę porai savaičių į priekį. Gali naudoti kokias nors mobilias aplikacijas, kuriose rašykis kada tvarkysies namus, remontuosi automobilį ar keliausi pasidarbuoti į sodą ir kiek tai užtruks. Tada jau galėsi į tarpus susidėti nekasdienius susitikimus ir darbus.

Tikrink laikrodį
Nuolatinis laikrodžio tikrinimas padidina punktualumą. Vašingtono universiteto mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu liepė žmonėms kas 5 minutes nematant laikrodžio paspausti specialų mygtuką. Jaunesni žmonės kur kas geriau pataikydavo į penkių minučių intervalą, nes jie įpratę nuolat tikrinti savo telefonus ir stebėti laiką. Vyresniems ši užduotis pasirodė per sudėtinga.

Dėvėk laikrodį
2015 viename moksliniame žurnale buvo publikuotas straipsnis, teigiantys, kad laikrodžių nešiotojai yra kur kas punktualesni už tuos, kurie laikrodžio ant riešo nenešioja. Mokslininkas teigė, kad tai psichologinis aspektas, nes žmogus, kuris dėvi laikrodį, automatiškai sau neleidžia vėluoti, nes jis juk turi laikrodį.
Kodėl šiuo atveju netinka telefonas? Nes telefonas atima laiką. Pažiūrėjęs į jį, kad pamatytum kiek valandų, tu kartu pamatai krūvą laukiančių pranešimų ir kitos informacijos, kuri laiką tik atima.

Išsiaiškink savo asmenybės tipą
Psichologė daktarė Linda Sapadin vėluotojus suskirstė į tokius tipus:
Perfekcionistas: Negali palikti namų nesutvarkęs visų reikalų.
Sprendimas: Išsikelk realistiškus tikslus ir suprask, kad ne viskas pasaulyje turi būti tobula. Tapk optimalistu.

Krizių kūrėjas: Pasilikus viską paskutinei minutei jį užplūsta adrenalinas. Laiko spaudimas jį veža.
Sprendimas: Pasikrauk adrenalino kur nors kitus. Pavyzdžiui pradėk sportuoti.

Neklausantis: Nekenčia, kai jam kas nors aiškina, ką daryti.
Spendimas: Kovok su realiomis problemomis, o ne su kitų žmonių patarimais. Noras padėti tau sutaupyti laiko neturėtų tapti tavo kova.

Svajotojas: Pervertina visas užduotis ir per optimistiškai įvertina jų atlikimo laiką.
Sprendimas: Pripažink, kad tu nesi super greitas. Pasilik pakankamai laiko, net jei ir esi tikras, kad užduotį atliksi greičiau.

Pakeisk požiūrį
Išmok sakyti ne. Dažnai mums ima stigti laiko tik todėl, kad prisiimame per daug įsipareigojimų. Jei toks tavo darbas, galbūt laikas pasiieškoti naujo?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.