Mokslininkai pamažu pradeda įminti mįslę, kodėl kai kurie vyrai pražilsta pačiame jėgų žydėjime

Kodėl vieni vyrai pradeda skaičiuoti žilus plaukus vos sulaukę 20-ies, o kiti net ir būdami 40-ies gali pasigirti neaptikę dar nei vieno žilo plauko? Tai klausimas, į kurį tikslaus atsakymo nežino niekas. Tačiau žurnalas „PLOS Biology“ nesenai išspausdino vieną mokslinį tyrimą, kuris yra pirmas žingsnis į atsakymo paieškas.

Už mūsų odos, akių ir plaukų spalvą yra atsakyngas pigmentas, vardu melaninas. Melaninas sudarytas iš melanocito ląstelių, kurios yra odoje. Pasak vienos iš tyrimo iniciatorių Melissa Harris, būtent šių ląstelių tyrinėjimas pelėse leido prieiti įdomias išvadas.

Tyrimo metu komanda pastebėjo, kad pelės, kurių organizmuose yra daug interferonų, žilsta greičiau. Interferonas yra baltymas, kuris susidaro organizme, patekus į jį virusui. Jis slopina daugelio virusų dauginimąsi ląstelėse ir aktyvina imunines ląsteles.

Tyrėjai suprato, kad kai organizmo imuninė sistema yra per daug aktyvi ir nėra jokio viruso, kurį reikėtų sunaikinti, interferonai naikina melanocito ląsteles. Taigi, galima daryti išvadą, kad jei gyvenate sveiką gyvenimo būdą ir turite itin gerą imuninę sistemą, greičiausiai žilti imsite kiek anksčiau. Tačiau tai jokiu būdu neturėtų kelti jums rūpesčių. Pažiūrėkit į George Clooney – jis niekada nebuvo toks geidžiamas, kaip tada, kai pražilo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *