Kiek padarytų atsispaudimų rodo gerą fizinę būklę?

Naujausi mokslininkų tyrimai rodo, kad vyrai, kurie sugeba vienu kartu padaryti bent 11 atsispaudimų, turi gerokai mažesnę riziką susirgti širdies ar kraujagyslių ligomis nei tie, kurie to nesugeba. 11 atsispaudimų yra tarsi barjeras, nuo kurio galima matuoti vyro fizinę būklę.

Atsispaudimai yra vienas universaliausių pratimų, stiprinantis beveik visą viršutinę kūno dalį. JAMA Open Network leidinyję nesenai buvo išspausdintas mokslinis straipsnis, kurį parašė Harvardo universiteto profesoriai. Jie ištyrė tūkstantį ugniagesių ir išsiaiškino, kad vyrai, vienu kartu gebantys padaryti 40 atsispaudimų, net 96% rečiau serga širdies ligomis nei tie, kurie geba padaryti tik 10.

Tačiau tai anaiptol nereiškia, kad gerai fizinei būklei nustatyti reikia padaryti bent 40 atsispaudimų, pakanka vos vienuolikos. Tai išsiaiškinta ištyrus antrą grupę vyrų, kurie buvo suskirstyti į 5 kategorijas: tuos, kurie gali padaryti tik iki 10 atsispaudimų; tuos, kurie gali padaryti nuo 11 iki 20 atsispaudimų; tuos, kurie gali padaryti nuo 21 iki 30 atsispaudimų; tuos, kurie gali padaryti nuo 31 iki 40 atsispaudimų; ir tuos, kurie gali padaryti virš 40 atsispaudimų.

Ir riba, nuo kurios ženkliai mažėjo sergamumas širdies bei kraujagyslių ligomis, buvo jau antroje vyrų kategorijoje. Vyrai, gebėję padaryti nuo 11 iki 20 atsispaudimų kur kas mažiau sirgo už tuos, kurie tesugebėjo padaryti iki 10 atsispaudimų. Kitų kategorijų vyrų sveikatos būklė taip drąstiškai nesiskyrė.

Taigi, jei nesugebate padaryti 11 atsispaudimų, gal laikas susirūpinti savo sveikata?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.